Uppdaterat den 8 maj 2023

8 galna potatis-lekar till midsommar!

av Jesper Josefsson


8 galna potatis-lekar till midsommar!

Aktivera familjen och vännerna med dessa midsommarlekar som är enkla att sätta ihop snabbt bara du har potatis hemma!

 

Lek 1: Plocka potatis - flest vinner!

Inom ett avgränsat lekområde sprids en mängd potatisar ut, antingen så alla syns på gräsmattan exempelvis eller så är också potatisar gömda över ett större område i/runt huset.

När startsignalen går gäller det att samla åt sig så många potatisar som möjligt på tid! Förslagsvis 2-5 minuter beroende på hur stor yta, antal potatisar och personlig preferens.
Man kan också tävla ett lag i taget om man har begränsad yta och ta tid på hur lång tid det tog för ett lag att samla in alla potatisarna.

Mer detaljer och förslag om leken hittar du här!

 

Lek 2: Potatisjakt - med handikapp!

Plejmaster måste förbereda strutar av papper till alla deltagarna som ska hållas eller spännas över ansiktet. Strutarna ska vara utformade så deltagaren har en stor öppning för ansiktet och bara kan se framåt genom den lilla öppningen. Eventuellt kan alla ha ögonbindel med eller utan ett litet hål att se igenom.
Plejmaster har också förberett en yta och placerat ett större antal potatisar (eller annat) som deltagarna ska försöka samla upp så många som möjligt av. Det kan lekas individuellt på tid, eller många samtidigt, med en varsin korg/hink eller att man måste lämna sina potatisar på en bestämd plats. OBS: risk för fall och kollisioner!

Mer detaljer och förslag om leken hittar du här!

/favicon.ico

 

Lek 3: Potatis stafett

Varje lag eller deltagare får en sked och en potatis. Deltagarna ska lägga potatisen på skeden och stoppa skeden i munnen, och därefter balansera potatisen samtidigt som man springer stafett runt en markering eller en bana.
Om man mister potatisen måste man stoppa upp och balansera potatisen på nytt innan man får springa vidare! Laget som snabbast springer en varsin runda vinner!

 

Lek 4: Mitt i prick - med kokt potatis

Plejmaster har förberett en pricktavla - ett träd, en hink, en sten, ett papper på en vägg eller typ en piltavla - och många kokta potatisar.
Deltagarna ska nu kasta potatisen mitt i prick på ett bestämt avstånd! En aktiv variant är att man är i lag och kör stafett, en och en springer fram och kastar och får en straffrunda om man missar pricktavlan (några meter extra att springa), första laget som är färdiga vinner.
En lugnare variant är att alla får 1-3 potatisar och varje träff ger ett poäng som adderas så den med flest träffar vinner!

 

Lek 5: Extreme potato challenge

Deltagarna delas upp i par två och två. Varje par får en kokt potatis som de ska kasta mellan varandra. Varje person ska kasta och fånga, dvs två kast sker, och när paret har lyckats kasta och fånga på ett visst avstånd flyttar paret längre ifrån varandra. Det par som klarar längst avstånd utan att potatisen går i backen vinner!

Mer detaljer och förslag om leken hittar du här!

 

Lek 6: Back-to-back

Deltagarna delas upp i par två och två. Paret ska stå rygg-mot-rygg intill varandra. Den ena personen får 10 potatisar (10 försök med 1 potatis) som den ska kasta över huvudet till den andra personen, och den andra personen har en liten kastrull eller en stor kopp som den ska fånga en potatis i taget i. Det par som klarar att fånga flest potatisar vinner!

Mer detaljer och förslag om leken hittar du här!

 

Lek 7: Hand-i-hand

Deltagarna delas upp i par två och två. Paret ska hålla händer med en hand, och samarbeta för att skala en potatis snabbast med den andra handen! Har man bara en potatisskalare kör varje par på tid, och tiden stoppar när allt skal är borta.

Mer detaljer och förslag om leken hittar du här!

 

Lek 8: Potatis bowlingcurlingboulekubb

Deltagarna spelar individuellt eller i lag. Plejmaster har ställt upp en pinne och 9 kubbar i grupper om 3. Deltagarna ska försöka kasta ned kubbarna och/eller komma närmast pinnen. Deltagarna/lagen har förslagsvis 6 potatisar till sitt förfogande. Plejmaster ställer kubbarna i grupper om 3 bredvid varandra; först 3 i bredd en plats, sen 3 på linje en plats, och slutligen 3 som en triangel en plats. Deltagarna/lagen kan själva välja vilken grupp man ska kasta på, och om man vill kasta från kortare avstånd eller längre avstånd. Kort avstånd ger 1 poäng per kubbe man får ner. Långt avstånd ger 2 poäng per kubbe man får ner.
Slutligen har vi pinnen som står längre bort än kubbarna. Här måste man kasta från långt avstånd. Och den potatis som ligger närmast pinnen när alla deltagarna har kastat färdigt ger 4 poäng.
Spelsättet är att deltagarna/lagen turas om att kasta en potatis i taget. Om man får ner kubbar räknar man poäng direkt och ställer upp kubbarna igen, men potatisen man kastat är förbrukad.
Beroende på vad dom andra deltagarna/lagen lyckas med får man välja vad man ska satsa på under spelets gång. Flest poäng när alla kastat färdigt vinner!

 

Vad är Plej?

Vårt mål är att skapa en plattform som gör det enkelt att ha roligt tillsammans. Vi har Sveriges största lekbibliotek och färdiga femkamper som passar alla tillfällen och med olika teman så som Bäst i test, Afterwork, Babyshower, Möhippa, Svensexa, midsommar, nyår och andra högtider!

 

Bläddra bland alla våra lekar i lekbiblioteket!

Klicka här för att komma till lekbiblioteket!