Uppdaterat den 18 juni 2023

Bröllopslekar: Den Ultimata Guiden Till Lekar på din stora dag!

av Jesper Josefsson


Bröllopslekar: Den Ultimata Guiden Till Lekar på din stora dag!

Välkomna till den ultimata guiden för att planera oförglömliga bröllopslekar till er stora dag

Välkomna till den ultimata guiden för att planera bröllopslekar som kommer att underhålla era gäster och skapa minnesvärda ögonblick på er stora dag! I den här omfattande guiden kommer ni att få praktiska tips och inspirerande idéer för att skapa en oöverträffad feststämning. Oavsett om ni vill ha traditionella lekar eller om ni ska våga ta ut svängarna kommer ni att hitta allt ni behöver för att göra ert bröllop till en oförglömlig upplevelse. Så häng med oss när vi tar er på en resa genom den ultimata guiden för bröllopslekar!

 

Praktiska tips att tänka på först

 

Gästerna:

 

Försök att välja bröllopslekar som kommer att engagera och intressera era gäster. Tänk på antal, ålder, intressen och eventuella begränsningar för att skapa en positiv upplevelse för alla.

 

Plats och utrymme:

 

Anpassa lekarna efter bröllopsplatsen och det tillgängliga utrymmet. Tänk på om lekarna kan genomföras inomhus eller utomhus och om det finns tillräckligt med plats för att gästerna ska kunna delta bekvämt.

 

Tid och planering:

 

Planera lekarna i förhållande till tidsschemat för bröllopet. Se till att det finns tillräckligt med tid för att genomföra lekarna utan att det känns stressigt eller tar för mycket tid från andra delar av bröllopet.

 

Instruktioner och tydlighet:

 

Ge tydliga instruktioner till gästerna för att förklara reglerna och målet med varje lek. Se till att alla förstår hur leken fungerar och vilka förväntningar som finns.

 

Variation och balans:

 

Variera lekarna för att inkludera olika typer av aktiviteter och engagera olika delar av gästlistan. Skapa en balans mellan aktiv och passiv eller skicklighet och tur, osv för att tilltala olika smaker och intressen.

 

Rekvisita och budget:

 

Papper, ballonger, koppar och sugrör är ofta billiga och kan användas till hundratals lekar. Men om man vill gå bananas så kanske ni hyr in en segway för att köra fortast genom en bana. Oavsett vad ni har för ambitioner; förbered och skaffa nödvändig rekvisita eller utrustning för lekarna i god tid. Kontrollera att ni har allt som behövs för att genomföra lekarna smidigt och utan problem.

 

Priser och poäng:

 

Alla får mer tävlingsinstinkt om det är fina priser som står på spel. Tänk över om det ska vara något dyrbart, personligt eller minnesvärt ni ger. En middag med brudparet, en personligt skapad pokal eller en spa-weekend i New York. Ska varje lek ha en vinnare och ett eget pris eller ska gästerna samla poäng och top tre får priser i slutet av kvällen?

 

Logistik

 

Välj lekar som är enkelt att genomföra praktiskt. Om det är 100 gäster som tävlar samtidigt om att skala en banan först är det kanske svårt att avgöra vem som vann? Tänk på logistiken runt lekarna du väljer och hur du ska göra det så smärtfritt som möjligt för dig själv och alla gäster.

 

Plejmaster

 

Vem ska arrangera lekarna? Kanske är brudtärnan eller marskalken kreativa lekledare. Eller om det är ett litet bröllop och brudparet vet bäst. Tänk på vem som ska ha ansvar för varje lek.

 

Väder och reservplan

 

Ha en reservplan om vädergudarna bråkar och lekarna planeras att äga rum utomhus. Tänk på alternativa platser eller aktiviteter som kan genomföras inomhus om det behövs.

 

Lugn Start: Lekar för att bryta isen och lära känna varandra

 

En lek kan vara precis vad som behövs för att alla ska slappna av och börja prata innan det blir mat och fest. Det är perfekt att kombinera leken med en möjlighet för gästerna att se sig runt.

 

Tipsrunda/Quiz

 

Låt gästerna gå en tipsrunda för att utforska området, förslagsvis direkt när dom kommer till festen eller bordsvis innan förrätten för att alla vid varje bord ska börja prata.

 

Förslag på frågor till tipsrunda (enklare pga bara 3 svarsalternativ; 1) Brud X) Båda/Ingen 2) Brudgum):

 

 • Vem tog initiativ till första dejten?
 • Vem sa jag älskar dig först?
 • Vem är bäst på att laga mat?
 • Vem är det som bestämmer mest i förhållandet?
 • Vem är störst kontrollfreak?
 • Vem är mest beroende av telefonen?
 • Vem är mest svartsjuk?

 

Förslag på frågor till quiz(öppna frågor - svårare att svara och rätta):

 

 • Vad är brudparets drömresa/destination för bröllopsresa?
 • Var/När möttes brudparet?
 • Vad är parets favorit-aktivitet/mat/restaurang/serie?
 • Vilken adress bor brudparet på?
 • Var förlovade sig brudparet?

 

Icebreaker bingo

 

Alla får ett bingo-kort med rutnät där det står ett påstående i varje ruta, som exempelvis “Spelar golf”, och målet är att mingla med andra, lära känna andra och försöka få svar på någon som passar in i varje ruta.

När man hittar en som “spelar golf” skriver man ned personens namn i rutan och försöker hitta någon annan som passar in på en annan ruta. När man har en full rad på sitt bingo-kort ropar man “Bingo!” och Plejmaster får verifiera.

 

Förslag på bingo-kort:

 

 • Har samma skostorlek som du själv
 • Är över 50 år
 • Har varit i Paris
 • Är gift sedan minst 5 år tillbaka

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Hur många personer?

 

Förbered några frågor som handlar om “Hur många av gästerna…?”, ex. "Hur många här har hund?" - och lagen ska då gissa hur många personer av alla deltagare som har hund. Lagen skriver ner sitt svar på ett papper eller skickar svaret direkt till Plejmaster.

 

När alla lag har svarat så ställer sig alla (i detta fall de som har hund) upp, så att man enkelt får reda på rätt svar. Det lag som gissade närmast får ett poäng! Se tips på frågor i länken:

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Rivstart: Bröllopslekar för att få fart på gästerna!

 

För en lite mer fartfylld start på bröllopsfesten som ställer krav på både fysisk och mental kapacitet!

 

Escape Room/Skattjakt

 

Escape Room kan liknas med en gammal hederlig skattjakt. Deltagarna ska i lag eller individuellt starta med en ledtråd, som leder till en annan ledtråd, osv. tills man hittar skatten, löser mysteriet eller liknande!

 

Va! Är brudens ring borta? Var det en vän som hade en ledtråd? Såg vännen en misstänksam man med en gul box? AHA! JAKTEN ÄR IGÅNG! Se fler tips på hur du kan skapa ledtrådar i länken.

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Matematikern

 

Plejmaster förbereder en runda som deltagarna får gå, och längs vägen placeras ut ett antal objekt av minimum tre olika sorter. På startsignal ska deltagarna räkna hur många av varje sort som finns längs vägen och slutligen lösa en uträkning som Plejmaster har förberett. Har man fel får man gå och räkna igen tills man har rätt!

 

Exempel:

De 3 objekten är (bilder på) ringar, rosor och hjärtan. Det finns 8 ringar, 6 rosor och 13 hjärta.

Uträkningen för gästerna är: Ringar * Rosor - Hjärtan = ?

Dvs. 8 * 6 - 13 = 35

Den som räknar rätt på alla objekt OCH kommer till rätt svar i uträkningen vinner!

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Rädda Joppe!

 

Plejmaster har innan gästerna kommer gömt många “joppar” (=pappersfigurer eller liknande utklippta utskrivna bilder) överallt där festen är. Beroende på tillställning kan joppen vara en bild på födelsedagsbarnet eller annat kul motiv som passar dagen. Gästerna ska individuellt eller i lag hitta så många joppar som möjligt inom en förutbestämd tid, antingen inom några få minuter eller genom hela kvällen!

 

Plejmaster kan gärna fortsätta placera ut joppar medan gästerna letar.

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Tag/Klädnypelek

 

Plejmaster taggar klisterlapp(ar) på deltagare utan att folk märker det (helst). Plejmaster förklarar därefter reglerna.

Ni ska försöka “tagga” varandra genom att sätta en klisterlapp på andra utan att de märker det. Samtidigt måste du själv försöka se till att inte bli taggad!

Om någon försöker tagga dig och blir upptäckt måste den som försökte tagga dig behålla taggen. Antingen kan man köra med poäng, att plejmaster vid olika tider genom kvällen säger stopp eller stoppar musiken eller liknande, och då får den eller dom som är taggade minuspoäng. Alternativt måste dom som är taggade göra något pinsamt eller liknande när plejmaster stoppar.

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Sortera laget

 

Sortera laget i olika ordningar. Se exempel på kategorier under tips i länken. Snabbast vinner!

Plejmaster säger vad lagen ska sortera efter och sedan klara, färdiga, gå! När ni är klara måste alla i laget sträcka upp sina händer.

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Bröllopslekar för brudparet (och andra par)

 

Hand i hand

 

Ett eller flera uppdrag ska utföras. Brudparet kan utmana andra par och ska utföra dessa uppdrag genom att bara använda en hand var och hålla sin partner i handen med den andra. Det par som blir färdiga med uppdraget först vinner! Släpper man handtag med partner blir man diskad!

Se tips på olika uppdrag i länken (vår favorit är att vika två pappersflygplan som ska kastas längst):

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Hitta bruden/brudgummen - vem är vem

 

En ur brudparet får en ögonbindel på sig. Därefter ställer partnern upp sig tillsammans med fyra andra bröllopsgäster på rad. Nu får personen med ögonbindel i uppdrag att hitta sin partner genom att bara få känna på en specifik kroppsdel. En i taget känner hen på varje person i raden och får slutligen gissa vem som är rätt.

 

Förslag på kroppsdelar kan vara ben, näsa, arm, armbåge eller ansikte.

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Skoleken/Bakom ryggen

 

Leken går ut på att brudparet byter en sko med varandra. Sedan sätter de sig på varsin stol med ryggarna mot varandra. En väldigt rolig twist är att brudparets föräldrar gör samma sak så att tre par sitter med ryggarna mot varandra. Se till att de sitter synligt för alla gäster.

Nu kommer frågor och påståenden att läsas upp och brudparet (samt föräldraparen om de är med i leken) svarar genom att antingen hålla upp sin egen sko eller sin partners beroende på om de tycker påståendet stämmer bäst in på sig själva eller på sin partner.

 

Exempel på frågor:

 

 • Vem är sämst förlorare?
 • Vem städar mest?
 • Vem blir oftast arg?
 • Vem bestämmer mest?

 

Mun mot mun

Plejmaster har förberett tennisbollar, eller liknande, dessa ska förflyttas från plats A till plats B genom att deltagarna i par placerar en boll i taget mun mot mun. Förslagsvis ligger exempelvis 6 bollar i en hink på plats A, bollen måste placeras “mun till mun” omedelbart, och ska därefter, utan att använda händer, släppas ned i en hink vid plats B. Om man tappar en boll i marken måste man ta den och starta om!

Den som först fått sina bollar i hinken på plats B vinner!

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Kidnappad!

 

Hjälp! Bruden eller brudgummen har nu blivit kidnappad, och partnern måste lösa några problem för att få han/hon tillbaka!

 

Exempel:
Kyss svärmor! → Svärmor visar ledtråd under tallriken → Dansa på stolen → Drick upp glaset → Sjung “Mamma Mia” opera! → Utmana svärfar i armbrytning → osv.

 

Lekar för att få igång dansen

 

Ibland är det trögt att få folk att släppa loss och ta sig upp på dansgolvet, då är det perfekt med några inbjudande lekar som kickar igång dansen

 

Fågeldansen-utmaning

 

Gästerna tävlar en mot en. Låten “fågeldansen” spelas och alla ska samtidigt dansa tillhörande dans. Mitt mellan deltagarna står en kopp på golvet och när musiken stoppar ska deltagarna så snabbt som möjligt ta tag i koppen! Den som är snabbast och tar tag i koppen först går vidare till nästa runda, ända tills det bara är en vinnare kvar!

 

Dansa, pausa!

 

Plejmaster förbereder musik som deltagarna ska kunna dansa till. Deltagarna måste dansa när musiken är igång. När Plejmaster stoppar musiken måste deltagarna omedelbart stå stilla.

Dom som inte dansar när musiken är igång eller står helt blickstilla när musiken stoppar åker ut! Den som står sist kvar vinner!

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Rakka makka phone

 

Leken går ut på att Plejmaster står med en “mikrofon” (ex en pyntad pet-flaska) och spelar upp ett intro till en sång, deltagare (från lag eller ensamma) ska sen så snabbt som möjligt komma på texten till sången, springa fram till mikrofonen, och sjunga första meningen i låttexten, innan någon annan hinner rycka tag i mikrofonen.

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Dansbingo

 

Varje gäst får en siffra tilldelat (mellan 1-5) som inte ska avslöjas för någon annan och ett papper och en penna med siffrorna 1-5. Nu så är det dags för dans och att bjuda upp någon. Efter avslutad dans får ni avslöja era siffror och kryssa över detta nummer på er bingobricka. Den som får en hel rad först vinner!

 

Dance-battle

 

Om du har vänner som inte är rädda för att bust-a-move så är det en stark rekommendation att förr eller senare utmana varandra i en blodig dance-battle. Kan också göras lite mer inkluderande med pardans-battle.

 

Twist:

 

Sätt ögonbindel på dina vänner, en i taget eller 1 v 1, och ge dom ett par hörlurar som spelar fetaste musiken. Och nu är det battle!

 

Lekar för att få igång festen på kemisk väg!

 

Utmana vännerna eller kaxiga farbror Sven när det börjar bli sent i vem som faktiskt är bäst när det gäller!

 

Vodkaroulette

 

Placera ut flera shotglas och fyll några med vatten och några med vodka (eller annan genomskinlig sprit). Berätta inte för de övriga deltagarna hur många det finns av varje.

Nu ska en person i taget ta en shot och direkt efteråt säga “MMMH, vad gott vatten!” med sin mest övertygande röst.

Motståndaren ska sen gissa om det var vodka eller vatten i glaset. Om personen gissar rätt får den ett poäng men om den gissar fel får personen som drack shoten ett poäng. Sen fortsätter turen till nästa. När alla shotglas är slut vinner laget som har flest poäng.

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Titanic

 

Placera ett 25-50 cl glas i mitten av bordet som är fyllt med valfri dricka. Lägg sedan ett shotglas i det större glaset så att det flyter.

Deltagarna ska, i tur och ordning, fylla shotglaset med valfri mängd av sin dricka. Den som råkar sänka shotglaset måste dricka upp hela glaset!

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Rulla och drick

 

Varje deltagare ska rulla ut en toalettrulle ett par meter på golvet och placera ett vinglas (gärna plast) eller plastglas med dricka på änden.

Deltagarna ska sedan sitta bakom en linje på golvet med den andra änden av toalettrullen, och ska sedan rulla in toalettpappret på rullen igen så att glaset med dricka förflyttar sig mot dig. Den som först når sitt glas och kan dricka upp vinner! Om pappret går av är ni diskade.

 

Gå till leken i lekbiblioteket!

 

Andra roliga aktiviteter till bröllop

 

Bröllopsbok

Be gästerna skriva en hälsning i en bok som ligger framme under kvällen.

 

Fotovägg

Förbered en vägg med en rolig bakgrund, och/eller en fotoram och lägg ut några roliga accessoarer, som peruker, glasögon, halsdukar, som gästerna kan ta på sig för en bild när dom kommer.

 

Barnaktiviteter

Om det ska komma barn på bröllopet se till att det (utomhus) finns fotbollar, trädgårdsspel, bollar och rackets osv, och ev inomhus att det kan finnas ett filmrum, möjlighet att teckna/färglägga, bygga m.m.

 

Slideshow Galleri

Förbered massa roliga bilder på paret, kanske från Möhippan och Svensexan, och låt det gå på repeat på en projektor under kvällen.

 

Avslutning

 

Vi hoppas att denna ultimata guide har gett er massor av inspiration och idéer för att planera bröllopslekar som kommer att underhålla era gäster och göra er bröllopsfest minnesvärd.

Använd denna guide som en referens och ta de idéer som tilltalar er och anpassa dem efter era egna önskemål och behov. Så släpp loss er kreativitet, skratta tillsammans och njut av varje stund av er bröllopsfest. Vi önskar er lycka till med planeringen och ett fantastiskt bröllop fyllt av glädje och kärlek!

 

Vad är Plej?

Vårt mål är att skapa en plattform som gör det enkelt att ha roligt tillsammans. Vi har Sveriges största lekbibliotek och färdiga femkamper som passar alla tillfällen och med olika teman så som Bäst i test, Afterwork, Babyshower, Möhippa, Svensexa, midsommar, nyår och andra högtider!

 

Bläddra bland alla våra lekar i lekbiblioteket!

 

Klicka här för att komma till lekbiblioteket!