Uppdaterat den 28 juli 2023

Kluriga Lekar på Papper: Sex roliga spel för Alla Tillfällen

av Jesper Josefsson


Kluriga Lekar på Papper: Sex roliga spel för Alla Tillfällen

Utmana Dina Vänner och Familj med Dessa Roliga och Tankeväckande Pappersbaserade Lekar!

Om du letar efter något mer än bara det vanliga korsordet eller sudokut, har du kommit rätt. Vi har satt ihop en lista över fem "kluriga lekar på papper" som du kan njuta av med vänner och familj. Dessa spel kommer inte bara att hålla dig underhållen, utan de kommer också att utmana din kreativitet och problemlösningsförmåga.

 

1. Synvillan

Regler
Rita ett hus. Det ska inte vara störst, inte minst utan ett riktigt Svenssonhus. Alltså någonstans i mitten. Det hus vars storlek är i mitten av alla ritade hus vinner. Det är bredden av huset som mäts och avgör storleken!

Ni behöver: Papper och penna

Synvillan

Spara leken på Plej >

 

2. Ett bra nummer

Regler
Sätt er i en ring med samtliga deltagare.

Runda 1: Skriv ner ett nummer mellan 1-100. Om du valt ett nummer som är högre än personen till vänster om dig får du ett poäng. Om ditt nummer är lägre än personen till höger får du också ett poäng. Om du valt samma nummer som någon annan är du diskad.

Runda 2: Skriv ett nummer mellan 1-50. I övrigt samma regler.

Runda 3: Skriv ett nummer mellan 1-10. I övrigt samma regler.

Flest poäng vinner!

Ifall ni har lag så är det totalt antal poäng som lagmedlemmarna lyckats samla ihop som gäller!

 

Spara leken på Plej >

 

3. Rain man

Regler
Låt deltagarna sätta sig så de ser så lite av rummet som möjligt.

Nu ska deltagarna svara på frågor om sin omgivning. T.ex. “Vilken färg har gardinerna?”, “Vad har Kalle för färg på sina sockor?”, “Vad ligger på vardagsrumsbordet?”. Låt deltagarna skriva ner sina svar antingen på papper eller att skicka svaret med mobilen till Plejmaster.

Spara leken på Plej >

 

4. Nämn flest

Regler

Välj en kategori, ex. ‘Länder i Afrika’. Se fler exempel under tips.

Ni ska varannan gång nämna ett land i Afrika. Person 1 säger “Nigeria” och så är det nästa person att nämna ett annat land. Man får inte ta ett land som redan sagts. Om man inte kommer på något åker man ut.

Leken kan spelas 1 mot 1 eller med flera. Vid flera så åker man ut då man inte kommer på något och leken fortsätter tills det endast är en person kvar!

 

Spara leken på Plej >

 

5. 100 soldater

Regler
Bestäm ett antal “soldater” - förslagsvis 100 stycken, som ska kriga i totalt 5 slag. Man kan göra soldater av pappersbitar, gem eller liknande, eller så skriver man endast ner en siffra som man satsar.

Målet är att ha satsat flest soldater i varje slag - den som har flest soldater vinner slaget. Men kom ihåg att du förlorar soldaterna du har satsat! Så du måste fördela dina 100 soldater över alla 5 slag. Man måste satsa minst 1 soldat i varje slag.

Om de två som satsar flest soldater har samma antal vinner den som har flest soldater kvar. Om detta sker första rundan startar man om.

Ni behöver: Papper och penna

 

Spara leken på Plej >

 

6. Befolkningsmängd

Regler
Plejmaster säger en stad eller land. T.ex. Stockholm eller Argentina.

Ni ska sedan säga en annan stad eller land som ni tror har lika stor befolkning. Närmast vinner. Tips är att använda ChatGPT för att kontrollera era svar.

Spara leken på Plej >

 

Med dessa "kluriga lekar på papper" kommer du att ha massor av kul samtidigt som du utmanar ditt sinne. Oavsett om du är hemma, på ett café eller i en park, ta med dig ett papper och en penna och börja spela!

 

Här hittar du hundratals fler lekar:

Sveriges största lekbibliotek

 

Vad är Plej?

Vårt mål är att skapa en plattform som gör det enkelt att ha roligt tillsammans. Vi har Sveriges största lekbibliotek och färdiga femkamper som passar alla tillfällen och med olika teman så som Bäst i test, Afterwork, Babyshower, Möhippa, Svensexa, midsommar, nyår och andra högtider!