Uppdaterat den 2 juli 2023

Lekar i Bilen: Lekar för att Göra Resan Roligare

av Jesper Josefsson


Lekar i Bilen: Lekar för att Göra Resan Roligare

Från Bildgåtor till Ordutmaningar – Fördriv Tiden och Håll Stämningen Hög på Vägen!

Långa bilresor kan ibland kännas tröttsamma, speciellt om det är mycket trafik eller om barnen börjar bli rastlösa. Att ha några "lekar i bilen" redo kan förvandla en tråkig resa till en rolig och underhållande upplevelse för alla inblandade. Här är fem kreativa och engagerande lekar som du kan prova på din nästa resa.

 

1. Bokstavsleken

I denna lek börjar en person med att säga ett ord, och nästa person måste säga ett ord som börjar med sista bokstaven i det föregående ordet. Till exempel, om första personen säger "katt", kan nästa person säga "taxi", och så vidare. Om någon inte kan komma på ett ord inom en viss tidsgräns, är de ute ur leken.

 

2. 20 frågor

En person tänker på något (det kan vara en person, plats, objekt, etc.) och de andra personerna i bilen får ställa upp till 20 ja/nej-frågor för att försöka gissa vad det är. Den som gissar rätt, tar över som den som tänker på nästa sak.

 

3. Jag ser med mitt lilla öga

Ett klassiskt spel som passar perfekt för bilresor. En person i bilen väljer ett objekt de kan se och säger "Jag ser med mitt lilla öga något som börjar på..." och säger sedan den första bokstaven i objektets namn. De andra passagerarna försöker sedan gissa vad det är.

 

4. Historieberättande

En person börjar med att berätta en historia och stannar efter några meningar. Nästa person tar sedan vid och fortsätter berättelsen, och så vidare. Detta är en rolig lek som kan leda till några riktigt kreativa och skruvade historier.

 

5. Bilbingo

Innan resan, skapa bingokort med bilder eller namn på saker som du kanske ser under resan (t.ex. en röd bil, en ko, en motorcykel, etc.). Varje person får ett bingokort och den första personen att markera av alla objekt på sitt kort vinner.

 

Med dessa "lekar i bilen" kommer du att hålla både vuxna och barn underhållna under hela resan. Så nästa gång du planerar en lång bilresa, kom ihåg att packa dessa spelidéer tillsammans med dina resväskor!

 

Här hittar du många fler roliga lekar:

Sveriges största lekbibliotek

 

Vad är Plej?

Vårt mål är att skapa en plattform som gör det enkelt att ha roligt tillsammans. Vi har Sveriges största lekbibliotek och färdiga femkamper som passar alla tillfällen och med olika teman så som Bäst i test, Afterwork, Babyshower, Möhippa, Svensexa, midsommar, nyår och andra högtider!