Uppdaterat den 15 juli 2023

9 Lekar När Man Sitter Still

av Jesper Josefsson


9 Lekar När Man Sitter Still

Från Ritlekar till Kreativa Ordlekar – Ha en Rolig Stund utan att Lämna Din Plats!

Ibland är vi i situationer där vi behöver roa oss själva eller andra utan möjligheten eller orken att röra oss mycket. Kanske är det en lång bilresa, en middagsbjudning eller en slö eftermiddag på kontoret. Men hur roligt kan det vara att spela "lekar när man sitter still"? Svaret är: mycket! Nedan listar vi fem lekar som du kan njuta av direkt från din stol.

Vi har även satt ihop en färdig trekamp som passar att göra kring middagsbordet. Klicka igång, sitt kvar, ha skoj!

 

1. En som börjar med

Regler

Bestäm 5 kategorier, se exempel här via under tips.

Varje lag ska sedan skriva ner kategorierna på varsitt papper. Sedan säger Plejmaster en bokstav, ex. P och då ska alla skriva ett ord som börjar på P inom de valda kategorierna. Ex. ett land (Paraguay), ett djur (Panda) och en idrott (Poledance). Ni har 45 sekunder på er!
Man kan skriva med papper och penna eller på telefonen.

Ifall två lag har svarat samma får man 1 poäng, om man är ensam med sitt svar får man 2 poäng.

Bestäm hur många rundor ni kör!

Ni behöver: Papper & pennor alternativt mobil

 

Spara leken på Plej >

 

2. Ett bra nummer

Regler
Sätt er i en ring med samtliga deltagare.

Runda 1: Skriv ner ett nummer mellan 1-100. Om du valt ett nummer som är högre än personen till vänster om dig får du ett poäng. Om ditt nummer är lägre än personen till höger får du också ett poäng. Om du valt samma nummer som någon annan är du diskad.

Runda 2: Skriv ett nummer mellan 1-50. I övrigt samma regler.

Runda 3: Skriv ett nummer mellan 1-10. I övrigt samma regler.

Flest poäng vinner!

Ifall ni har lag så är det totalt antal poäng som lagmedlemmarna lyckats samla ihop som gäller!

 

Spara leken på Plej >

 

3. Synvillan

Regler
Rita ett hus. Det ska inte vara störst, inte minst utan ett riktigt Svenssonhus. Alltså någonstans i mitten. Det hus vars storlek är i mitten av alla ritade hus vinner. Det är bredden av huset som mäts och avgör storleken!

Ni behöver: Papper och penna

Spara leken på Plej >

 

4. Great minds think alike

Regler
Gissa vad dom andra tänker på inom ett visst område!

Plejmaster har förberett olika teman (se exempel), bestäm om det är alla mot alla (individuell tävling) eller uppdelat i lag.

Ni ska gissa vad motståndarna tänker på inom ett tema. Exempelvis om Plejmaster säger; "en snabbmatskedja" - så kanske du skriver ned "McDonalds", om ni då är 3 stycken som tänkt på "McDonalds" får ni alla 2 poäng (1 poäng per annat lag som gissat samma som ert lag).

Kom ihåg att det handlar om att gissa vad alla andra tänker på!

Spara leken på Plej >

 

5. Cola eller pepsi?

Regler
Plejmaster har förberett olika typer av Cola-drycker i glas som ställs upp på rad framför ett lag eller en deltagare. Varje glas har ett nummer tilldelat som deltagarna ser, men bara Plejmaster vet vilket nummer som är vilken cola-sort.

Förslag på sorter är vanlig Coca-Cola, Coca-Cola utan socker, Coca-Cola med smak, Pepsi, Pepsi Max, Pepsi Max Lime, och gärna ännu ovanligare sorter och butikens egna varumärke.

Deltagaren ska nu gissa välja vilket nummer som stämmer överens med vilken sort cola, och vilken sort man tycker är bäst! Ranka smak från bäst till sämst.

Spara leken på Plej >

 

6. Laxen Lennart

Regler
Alla deltagare ska rita en lax som heter Lennart. Rita en lax och skriv namnet Lennart nedanför. Och just det... ni ska ha ögonbindel samtidigt!

Den som ritat och skrivit snyggast vinner! Plejmaster avgör.

Spara leken på Plej >

 

7. Låt som en ko

Regler

En förvånansvärt rolig utmaning: Låt som en ko.

Är det MÖÖ? Eller Muu? Eller MÖU? MÄÄHUUH?

Be alla i tur och ordning göra sitt bästa försök för att låta som en ko. Mest likt en ko vinner!

Är ni demokratiska kan vinnaren röstas fram. Lever ni i en auktoritär diktatur med en enväldig härskare vid namn "Plejmaster" bestämmer denna.

 

Spara leken på Plej >

 

8. 100 soldater

Regler
Bestäm ett antal “soldater” - förslagsvis 100 stycken, som ska kriga i totalt 5 slag. Man kan göra soldater av pappersbitar, gem eller liknande, eller så skriver man endast ner en siffra som man satsar.

Målet är att ha satsat flest soldater i varje slag - den som har flest soldater vinner slaget. Men kom ihåg att du förlorar soldaterna du har satsat! Så du måste fördela dina 100 soldater över alla 5 slag. Man måste satsa minst 1 soldat i varje slag.

Om de två som satsar flest soldater har samma antal vinner den som har flest soldater kvar. Om detta sker första rundan startar man om.

Ni behöver: Papper och penna

 

Spara leken på Plej >

 

9. Befolkningsmängd

Regler
Plejmaster säger en stad eller land. T.ex. Stockholm eller Argentina.

Ni ska sedan säga en annan stad eller land som ni tror har lika stor befolkning. Närmast vinner. Tips är att använda ChatGpt för att kontrollera era svar.

Spara leken på Plej >

 

Här hittar du många fler roliga lekar:

Sveriges största lekbibliotek

 

Vad är Plej?

Vårt mål är att skapa en plattform som gör det enkelt att ha roligt tillsammans. Vi har Sveriges största lekbibliotek och färdiga femkamper som passar alla tillfällen och med olika teman så som Bäst i test, Afterwork, Babyshower, Möhippa, Svensexa, midsommar, nyår och andra högtider!