Uppdaterat den 6 juli 2023

9 kluriga lekar för vuxna vid bordet: Skrattfest efter middagen

av Jesper Josefsson


9 kluriga lekar för vuxna vid bordet: Skrattfest efter middagen

Vad är inte roligare än att köra lite lekar efter middagen? Här har vi listat nio sällskapslekar som passar utmärkt för vuxna att köra runt bordet!

Vare sig du är värd för en middagsfest, en födelsedagsfest, eller bara har en casual kväll med vänner, kommer dessa "kluriga lekar för vuxna vid bordet" att lägga till en extra nivå av underhållning till ditt evenemang.

Vi har dessutom satt ihop en Trekamp runt bordet som bara är att klicka igång!

 

1. En som börjar med

Regler

Bestäm 5 kategorier, se exempel här via under tips.

Varje lag ska sedan skriva ner kategorierna på varsitt papper. Sedan säger Plejmaster en bokstav, ex. P och då ska alla skriva ett ord som börjar på P inom de valda kategorierna. Ex. ett land (Paraguay), ett djur (Panda) och en idrott (Poledance). Ni har 45 sekunder på er!
Man kan skriva med papper och penna eller på telefonen.

Ifall två lag har svarat samma får man 1 poäng, om man är ensam med sitt svar får man 2 poäng.

Bestäm hur många rundor ni kör!

Ni behöver: Papper & pennor alternativt mobil

 

Spara leken på Plej >

 

 

Lek

 

2. Great minds think alike

Regler
Gissa vad dom andra tänker på inom ett visst område!

Plejmaster har förberett olika teman (se exempel), bestäm om det är alla mot alla (individuell tävling) eller uppdelat i lag.

Ni ska gissa vad motståndarna tänker på inom ett tema. Exempelvis om Plejmaster säger; "en snabbmatskedja" - så kanske du skriver ned "McDonalds", om ni då är 3 stycken som tänkt på "McDonalds" får ni alla 2 poäng (1 poäng per annat lag som gissat samma som ert lag).

Kom ihåg att det handlar om att gissa vad alla andra tänker på!

Spara leken på Plej >

 

 

Lek

 

3. Synvillan

Regler
Rita ett hus. Det ska inte vara störst, inte minst utan ett riktigt Svenssonhus. Alltså någonstans i mitten. Det hus vars storlek är i mitten av alla ritade hus vinner. Det är bredden av huset som mäts och avgör storleken!

Ni behöver: Papper och penna

Svenssonhuset

Spara leken på Plej >

 

4. Ett bra nummer

Regler
Sätt er i en ring med samtliga deltagare.

Runda 1: Skriv ner ett nummer mellan 1-100. Om du valt ett nummer som är högre än personen till vänster om dig får du ett poäng. Om ditt nummer är lägre än personen till höger får du också ett poäng. Om du valt samma nummer som någon annan är du diskad.

Runda 2: Skriv ett nummer mellan 1-50. I övrigt samma regler.

Runda 3: Skriv ett nummer mellan 1-10. I övrigt samma regler.

Flest poäng vinner!

Ifall ni har lag så är det totalt antal poäng som lagmedlemmarna lyckats samla ihop som gäller!

 

Spara leken på Plej >

 

 

Lek

 

5. Hur många personer?

Regler
Plejmaster har förberett några frågor som handlar om “Hur många av gästerna?”, ex. "Hur många här har hund?" - och lagen gissa hur många personer av alla deltagare som har hund. Skriv ner ert svar eller skicka svaret till Plejmaster.

När alla lag har svarat så ställer sig alla (i detta fall de som har hund) upp, så att man enkelt får reda på rätt svar.

Det lag som gissade närmast får ett poäng!

Synvillan

Se exempel på frågor här.

 

6. Rain man

Regler
Låt deltagarna sätta sig så de ser så lite av rummet som möjligt.

Nu ska deltagarna svara på frågor om sin omgivning. T.ex. “Vilken färg har gardinerna?”, “Vad har Kalle för färg på sina sockor?”, “Vad ligger på vardagsrumsbordet?”. Låt deltagarna skriva ner sina svar antingen på papper eller att skicka svaret med mobilen till Plejmaster.

Spara leken på Plej >

 

7. Nämn flest

Regler

Välj en kategori, ex. ‘Länder i Afrika’. Se fler exempel under tips.

Ni ska varannan gång nämna ett land i Afrika. Person 1 säger “Nigeria” och så är det nästa person att nämna ett annat land. Man får inte ta ett land som redan sagts. Om man inte kommer på något åker man ut.

Leken kan spelas 1 mot 1 eller med flera. Vid flera så åker man ut då man inte kommer på något och leken fortsätter tills det endast är en person kvar!

 

Spara leken på Plej >

 

8. 100 soldater

Regler
Bestäm ett antal “soldater” - förslagsvis 100 stycken, som ska kriga i totalt 5 slag. Man kan göra soldater av pappersbitar, gem eller liknande, eller så skriver man endast ner en siffra som man satsar.

Målet är att ha satsat flest soldater i varje slag - den som har flest soldater vinner slaget. Men kom ihåg att du förlorar soldaterna du har satsat! Så du måste fördela dina 100 soldater över alla 5 slag. Man måste satsa minst 1 soldat i varje slag.

Om de två som satsar flest soldater har samma antal vinner den som har flest soldater kvar. Om detta sker första rundan startar man om.

Ni behöver: Papper och penna

 

Spara leken på Plej >

 

9. Befolkningsmängd

Regler
Plejmaster säger en stad eller land. T.ex. Stockholm eller Argentina.

Ni ska sedan säga en annan stad eller land som ni tror har lika stor befolkning. Närmast vinner. Tips är att använda ChatGPT för att kontrollera era svar.

Spara leken på Plej >

 

5 roliga bordslekar

 
Vill du ha fler roliga lekar som ni kan göra runt bordet? Här har vi listat 5 till >

 

Här hittar du massa festlekar:

 

Lekar

 

Vad är Plej?

Vårt mål är att skapa en plattform som gör det enkelt att ha roligt tillsammans. Vi har Sveriges största lekbibliotek och färdiga femkamper som passar alla tillfällen och med olika teman så som Bäst i test, Afterwork, Babyshower, Möhippa, Svensexa, midsommar, nyår och andra högtider!

 

Lekar