Uppdaterat den 19 juni 2023

10 roliga teambuilding-lekar för att stärka ditt team!

av Jesper Josefsson


10 roliga teambuilding-lekar för att stärka ditt team!

Upptäck 10 roliga teambuilding-lekar som kan stärka ditt team på arbetsplatsen. Dessa lekar är perfekta för att förbättra kommunikation, produktivitet och samarbete bland dina medarbetare. Lär dig praktiska tips och framgångsrika exempel för att skapa en positiv arbetsmiljö och bygga starka relationer inom teamet.

 

Tips!

 

För att få igång vinnarinstinkten till deltagarna rekommenderar vi att det finns fina priser som står på spel!

 

Kommunicera mera: Lekar för bättre kommunikation!

 

Genom att ge ditt team möjlighet att utforska och utmana sin kommunikationsförmåga kan du främja en miljö där effektivt samarbete och lyssnande blomstrar. Detta är viktiga grundstenar för att bygga ett starkt och framgångsrikt team.

 

Gissa föremålet

 

Genom att endast känna på föremålet ska en person i laget berätta vad det är, men med andra ord. Det vill säga att det är inte tillåtet att säga direkt vad det är även om man vet, och de övriga i laget ska gissa vad. T.ex. en banan kan beskrivas som “En gul böjd grej du äter”. Om personen säger föremålet vid dess namn räknas det inte som en poäng.

 

Vid rätt gissat verifierar Plejmaster och lägger ett nytt föremål i en annan persons händer. Ni har 2 minuter på er och ni ska försöka gissa rätt på så många föremål som möjligt!

 

Se leken i lekbiblioteket här!

 

Med andra ord-charader

 

Alla deltagare skriver 5 lappar var med kändisar eller karaktärer. Det kan vara allt från Kungen, Musse Pigg till lokalkändisen Korv-Kalle. Det viktiga är att ALLA i rummet vet vem det är. Vik ihop lapparna och lägg dem i en skål. Dela in er i lag och så kör vi!

 

Leken är uppdelad i 3 omgångar:

 

Omgång 1 - med andra ord. En från laget drar en lapp och ska försöka förklara vad det står på den. Man får använda vilka ord som helst förutom de som står på lappen. De andra i laget ska gissa vad det står på lappen. Ni har 1 minut på er och målet är att få så många lappar som möjligt.

 

Omgång 2 - Charader. Samma sak igen med samma lappar bara det att personen som drar lappar ska göra charader istället för att förklara med andra ord.

 

Omgång 3 - Ett ord. Denna omgång får man endast säga ett ord. Det lag som vunnit flest lappar under omgångarna vinner!

 

Se leken i lekbiblioteket här!

 

Babels-torn

 

Dela in deltagarna i grupper och ge varje grupp en hög med exempelvis 1) A4 papper och tejp 2) Marshmallows och tandpetare. Uppgiften är att bygga ett så högt torn som möjligt, bara med hjälp av papper och tejp. Twisten är att ingen får prata med varandra! Så bara genom icke-verbal kommunikation ska varje lag samarbeta och bygga mot ett så högt torn som möjligt.

 

Se leken i lekbiblioteket här!

 

Blindstyre

 

Vägled en person, som har förbundna ögon, genom en hinderbana. Den blinda får inte se hinderbanan innan. Den/de som leder den blinde får endast göra det genom verbala instruktioner. Snabbast tid genom hinderbanan vinner! Se hur du kan utforma hinderbanan under tips i länken.

 

Se leken i lekbiblioteket här!

 

Lekar för bättre samarbete!

 

Mänsklig knut

 

Varje lag (minimum 4) måste gå ihop i en cirkel med ansiktet inåt så man kan nå alla lagkamraters händer i cirkeln.

Plejmaster eller en deltagare på motståndarlaget bestämmer vilka som nu ska ta tag i varandras händer. Deltagarna får inte hålla i handen med någon som står direkt bredvid. Först ska alla ta tag i någon annans högerhand, och när alla håller någon annans högerhand, ska alla ta tag i någon annans vänsterhand.

En mänsklig knut borde nu ha skapats. På startsignal ska laget så snabbt som möjligt lösa upp knuten, utan att släppa handtaget om den man håller i, så att man bildar en stor cirkel och står bredvid de man håller i handen.

Man kan tävla på tid lag vs lag, eller bara som en samarbetslek.

 

Se leken i lekbiblioteket här!

 

Hand i hand

 

Plejmaster bestämmer ett eller flera uppdrag som ska utföras. Varje lag utser två personer som ska utföra dessa uppdrag genom att bara använda en hand var och hålla sin partner i handen med den andra. Det par som blir färdiga först vinner. Släpper man handtag med partner blir man diskad.

 

Se tips på uppdrag i länken!

 

Se leken i lekbiblioteket här!

 

Balansera laget

 

Få två personer att väga lika mycket. Ni har 2 minuter på er, under tidens gång får ni inte test-väga någon eller något. Efter tidens slut väger ni lagmedlemmarna. Det lag som har minst skillnad mellan sina medlemmars vikt vinner!

 

Se leken i lekbiblioteket här!

 

Flytta vatten

 

Placera ut 2 hinkar, en fylld med vatten och en tom. Lägg en uppsättning hjälpmedel bredvid den fyllda hinken. Deltagarna ska flytta vattnet från den fyllda hinken till den tomma hinken med hjälp av de utvalda hjälpmedlen. Ni får inte röra eller flytta någon av hinkarna. Det lag som flyttar mest vatten vinner. Ni har 3 minuter på er.

 

Se tips på roliga hjälpmedel i länken!

 

Se leken i lekbiblioteket här!

 

Lär känna varandra

 

Great minds think alike

 

Ni ska gissa vad “motståndarna” tänker på inom ett tema - ni kan vara i lag eller individuellt. Exempelvis om Plejmaster säger; "en snabbmatskedja" - så kanske du skriver ned "McDonalds", om ni då är 3 stycken som tänkt på "McDonalds" får ni alla 2 poäng (1 poäng per annat lag som gissat samma som ert lag).

 

Kom ihåg att det handlar om att gissa vad alla andra tänker på, och inte nödvändigtvis ha “rätt”!

 

Om det är med företaget kan du smyga in företagsspecifika teman som:

  • En produkt från vårt företag
  • En värdering företaget har
  • Vad du tänker på när du tänker på vårt företag

 

Se fler tips på teman i länken:

 

Se leken i lekbiblioteket här!

 

Quiz

 

Förbered genom att be alla deltagare skicka in kuriosa om sig själv som folk kanske inte visste.

Så kan plejmaster förbereda frågor om varje person. Exempelvis: “Den här personen har sprungit marathon och vill bestiga Mont Blanc”. Man kan göra det i ett format av en tipsrunda eller använda appen Kahoot om man vill ge det lite tidspress.

 

Sortera laget

 

Sortera laget i olika ordningar. Snabbast vinner!

Plejmaster säger vad lagen ska sortera efter och sedan klara, färdiga, gå! När ni är klara måste alla i laget sträcka upp sina händer.

 

För att kollegorna ska lära känna varandra bättre kan man sortera efter exempelvis: Års erfarenhet i branschen, hur länge man jobbat hos arbetsgivaren, flest högskolepoäng.

 

Twist:

 

Ställ hela laget på en planka eller rad med toalettpapper eller liknande och säg att hela laget måste sortera sig i ordning OCH hålla sig på plankan/pappret! Om man kliver utanför så blir man diskad.

 

Se tips för fler ordningar att sortera efter i länken!

 

Se leken i lekbiblioteket här!

 

Bläddra bland alla våra lekar i lekbiblioteket!

 

Se lekbiblioteket här!

 

Vad är Plej?

Vårt mål är att skapa en plattform som gör det enkelt att ha roligt tillsammans. Vi har Sveriges största lekbibliotek och färdiga femkamper som passar alla tillfällen och med olika teman så som Bäst i test, Afterwork, Babyshower, Möhippa, Svensexa, midsommar, nyår och andra högtider!