30 roliga lekar till midsommar du måste prova!

Uppdaterat den 14 juni 2024

30 roliga lekar till midsommar du måste prova!

av Jesper Josefsson


Dessa lekar gör midsommar till en succé. Välj 5 stycken som passar ditt sällskap och skapa en femkamp!


Testa dessa lekar med potatis om du har en stram budget eller lite tid till förberedelser!

6 klassiska midsommarlekar för stora och små

🎄 Irländsk julafton/Norsk fylla - med twist!

Varje lag eller deltagare får en pinne som är 1-1,5 m lång. Varje deltagare ska hålla pinnen så den går från en punkt i marken till sin panna och därefter snurra 10 varv runt pinnen så snabbt som möjligt och titta ned i marken samtidigt. Därefter ska dessa yra deltagare ta sig runt en markering och tillbaka. Laget som är klara först vinner!

Twist:

För att göra det ännu roligare kan man köra en variant, exempelvis att varje deltagare snurrar 10 varv och därefter ska balansera (en bricka med eller 1-2) plastglas fyllda med vatten runt banan. Laget får 20 sekunder påslag för varje glas man välter på brickan.


Kubb - med twist!

Spelet Kubb behöver knappt en förklaring. Lagen turas om att kasta träpinnar på motståndarnas kubbar för att försöka välta dem. Det första laget som lyckas välta alla motståndarens kubbar och sedan kungen vinner!

Twist:

För att krydda spelet lite kan man köra att motståndarlaget måste dricka varje gång man får ned en kubbe. Eller att man måste kasta med glasögon som förvränger synen. Eller blitz-kubb(!), dvs att likt schack så har varje lag bara 5 minuter på sig. Genom att på telefonen ladda ned en schack-app-timer eller sätta en timer på 5 minuter på 2 telefoner måste varje lag stoppa sin egen timer när man är klar med att kasta och starta motståndarens timer! På slutet kan alltså det ena laget ha slut på tid, och då får det andra laget med tid kvar fortsätta kasta! Laget som har flest kubbar kvar när tiden är ute eller laget som först vinner på vanligt vis vinner!


Kast med stövel

Deltagarna ska hålla i stövelskaftet, svinga stöveln mellan benen och kasta uppåt/framåt över ryggen. Längst kast vinner! Om man vill göra en twist kan man 1) likt sporten boule, köra att man ska komma så nära en markering som möjligt med ex. 3 försök, och närmast vinner! Eller 2) likt golf, på så få kast som möjligt ta er från punkt A till punkt B och träffa stöveln i utsatta “hålet”. Turas om att kasta inom laget.

Mer detaljer om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Kasta prick - hästsko, pil eller boll

Varje deltagare/lag får ett sak som ska kastas - ex;

  • Hästsko som ska träffa runt en stående pinne.
  • En eller flera pilar som ska träffa en tavla.
  • En eller flera bollar som ska träffa en hink eller en pyramid med aluminiumburkar. Gör det enklare eller svårare för deltagarna genom att variera avståndet! Den deltagaren eller det laget som först träffar X antal gånger vinner!

Säckhoppning

Varje deltagare/lag får en stor sopsäck som man ska stå i och hoppa framåt i, som stafett eller från A till B.


🏴‍☠️ Pirat-stafett

Varje lag får 3 ballonger och ett snapsglas i plast. Ballongerna ska hållas fast mellan låren och en under varje arm. Det lilla snapsglaset ska hållas fast genom att stänga ena ögat. På startsignalen ska varje deltagare ta sig runt en markering och tillbaka igen så snabbt som möjligt. Man ska sen överlämna ballongerna och snapsglaset till nästa deltagare i laget som på samma sätt ska ta sig runt banan. Om man tappar någon ballong eller snapsglas måste man stanna och placera dem rätt igen innan man får fortsätta!5 roliga midsommarlekar att med risk att bli blöt:

Blind terminator

Markera ut ett litet område och placera ut några få saker deltagarna kan ta skydd bakom. Utse en person som ska agera Terminator. Terminator ska eliminera alla deltagare genom att skjuta dem med sin vattenpistol. Terminator ska ha förbundna ögon. Var 10:e sekund måste alla deltagare säga “PIP!”. Om man inte säger det åker man ut. Man åker även ut ifall man går utanför det utmärkta området. Om du blir träffad med vatten åker du ut, den sista överlevaren vinner!

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Flytta vatten

Placera ut 2 hinkar, en fylld med vatten och en tom. Lägg en uppsättning hjälpmedel bredvid den fyllda hinken. Deltagarna ska flytta vattnet från den fyllda hinken till den tomma hinken med hjälp av de utvalda hjälpmedlen. Ni får inte röra eller flytta någon av hinkarna. Det lag som flyttar mest vatten vinner. Ni har 3 minuter på er.

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Sluta spill!

Varje lag ska förflytta vatten mellan deltagare med ögonbindel inom laget, från hink till hink, på tid, utan att spilla. Alla deltagare inom laget får en hink eller stor behållare. Laget kan sedan stå på linje eller i en cirkel. En person startar med en full hink med vatten och ska hälla vatten över huvudet bakåt till nästa person som står bakom ryggen. Det lag som har mest vatten kvar till sista personen vinner! Varje lag kan få 3 försök.

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Balansera hink med vatten

Deltagarna i lag ska ligga på rygg på marken i en cirkel med benen upp i luften in mot cirkeln och balansera en hink med vatten uppe på deras fötter. Deltagarna har inte skor men strumpor på sig. Målet är att en i taget inom laget ska släppa hinken med fötterna medan alla andra i laget balanserar hinken, ta av sig sina strumpor och sen återgå till att balansera hinken. När alla i laget tagit av sig sina strumpor stoppar tiden.

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Vattenballong kast

Deltagarna delas upp i par två och två. Varje par får en vattenballong som de ska kasta mellan varandra. För varje kast som lyckas flyttar paret längre ifrån varandra. Det par som klarar längst avstånd utan att vattenballongen går sönder vinner!

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!5 stillasittande midsommarlekar för en lugnare kväll:

Musikquiz

En aktivitet som alla alltid uppskattar! Se alla våra färdiga musikquiz här !

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Pictionary

En deltagare från ett lag i taget får dra ett ord i taget från en hög. Ordet är sammansatt av andra ord, och deltagaren ska rita varje delord och dom andra deltagarna måste så snabbt som möjligt försöka gissa vilket det sammansatta ordet är. Varje deltagare har 2 minuter på sig att rita innan det blir nästa lags tur. Det lag som klarar flest ord vinner! Se tips på ord i leken.

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Scrabble

Plejmaster ger varje lag ett antal utklippta bokstäver (förslagsvis 5-7 st) och det är upp till varje lag att komma på så många ord som möjligt som man kan bygga med dessa bokstäver. Man får 1 poäng för varje bokstav i varje ord man kommer på, så exempelvis ger “fotboll” 7 poäng medan “fot” bara ger 3.


Scrambled

Plejmaster har valt ett ord som ingen annan vet. Därefter får varje lag alla bokstäver som krävs för att stava ordet. Lagen ska nu med hjälp av sina utklippta bokstäver så snabbt som möjligt finna ordet. Snabbast vinner!

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Tasty

Deltagarna ska ha ögonbindel. Plejmaster har förberett lite olika saker som man kan provsmaka. Det kan vara drycker eller livsmedel beroende på vad man har hemma och vilken typ av fest man håller. I tur och ordning får sedan alla försöka komma på vad det är de smakar på utan att säga det högt. Poäng för varje rätt!

Tips på vad man kan smaka:   Tema mat: Olika frukter, choklad, torkade frukter, grönsaker, frukostflingor, kryddor, korvar, ostar. Drycker: Colasorter, Vinsorter, Ölsorter, Läsksorter, Starkspritsorter.

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!13 nya midsommarlekar du kanske aldrig gjort:

Flytta frukt kropp mot kropp

Deltagarna ska i par förflytta en frukt i taget (förslagsvis rund frukt som apelsin eller äpple), kropp mot kropp, på olika sätt från A till B. Varje par startar vid punkt A med sina 3 frukter och ska vid startsignal placera en frukt i taget på följande sätt och flytta till punkt B där man lämnar frukten:

  1. Huvud mot huvud (ex panna/mun/kind)
  2. Rygg mot rygg
  3. Mage mot mage

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Rulla frukt

Deltagarna ska enbart med hjälp av näsan/huvudet rulla en (rund) frukt på marken runt en markering och tillbaka till sitt lag. Laget som är klara först vinner!


Wall of death

Alla deltagare har ögonbindel och ställs 5 meter ifrån en vägg. När startsignalen ljuder ska deltagarna gå så nära väggen som möjligt. Närmast vinner! Om man tar i väggen eller något annat, förlorar man omedelbart. Deltagarna har 1 minut på sig. Om ni är utomhus kan det vara kul att snurra deltagarna några varv innan. Se till att räta upp dem mot väggen efteråt bara!

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Tamponglyftning

Deltagarna ska ha en tampong fastknuten så att den hänger som en svans från midjan och ungefär till knähöjd. Ni ska sedan springa fram till varsin flaska, som är halvfylld med vatten, och doppa tampongen i flaskan och vattnet, så att den sväller. Sedan ska du lyfta flaskan och springa till den utsatta mållinjen. Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Exakt i tid

Deltagarna utför en given uppgift (ex, gå runt huset/hinderbana, drick en dryck, skala en potatis, vik ett pappersflygplan eller en kombination!) medan Plejmaster tar tid. Sedan ska samma deltagare eller en lagkamrat utföra samma uppgift igen, och på så lika tid som möjligt som vid första gången. Närmast vinner! Bonuspoäng kan ges till den som utför uppgiften snabbast. Addera tidsskillnaden från referens-personen, minst skillnad vinner!

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Fruktgolf

Deltagarna ska ha en banan fastknuten så den hänger från midjan och en bit ifrån marken. Ni ska sedan knuffa en apelsin fram till ett utsatt mål med hjälp av bananen. Först fram vinner! Detta kan lekas individuellt eller som stafett i lag.

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Tekastning

Kasta en tepåse i en mugg från så långt som möjligt! Längst kast vinner. Ni har 5 minuter på er.

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Cookieface

Ni ska sittande eller stående på rad (så Plejmaster ser vem som är klar först), på startsignal lägga ett kex i pannan och utan hjälp av händerna, dvs med ansiktsmuskler och genom att vrida på huvudet, flytta kexet från pannan och in i munnen! Först vinner!'

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Fotbollsbowling/Fotbollsgolf

Varje deltagare ska sparka en fotboll och försöka träffa flaskor som är uppställda. Man kan spela bowling-varianten, och från bakom ett linje försöka sparka bollen och få ner så många flaskor som möjligt som står en bit bort. Eller man kan spela golf-varianten om man har en större gräsyta och man ska då försöka välta en flaska som står långt bort på så få sparkar som möjligt.


Kex och vissla - Glappkäft

Alla får ett varsitt kex och börjar samtidigt att äta upp kexet så snabbt som möjligt och ska därefter få fram en tydlig vissling som Plejmaster godkänner. När alla i laget har ätit upp sina kex och lyckats vissla så är man klar. Snabbast lag vinner!

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Spotta godis

Deltagarna ska välja en godis från en skål och spotta den så långt som möjligt. Den som klarar att spotta längst vinner!

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Matematikern

Plejmaster förbereder en promenad som deltagarna får gå, och längs vägen placeras ut ett antal objekt av minimum tre olika sorter, exempelvis potatisar, flaggor och en typ blommor. På startsignal ska deltagarna räkna hur många av varje sort som finns längs vägen och slutligen lösa en uträkning som Plejmaster har förberett.

Exempel: Det finns 8 potatisar, 6 flaggor och 13 blommor. Uträkningen för deltagarna är: “Potatisar * Flaggor - Blommor= ?”. Dvs. 8 * 6 - 13 = 35. Den som räknar rätt på alla objekt OCH kommer till rätt svar i uträkningen vinner! Tips är att man också bara kan rita på papper och klippa ut bilderna av potatisar, flaggor och blommor.

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!


Bubble trouble

Deltagarna ska en i taget blåsa upp såpbubblor på plats A. Sen ska man bara genom att blåsa förflytta en bubbla till plats B. Helst ska det på plats B finnas en hink eller liknande markering som fungerar som “mål” för bubblorna. Man kan välja att blåsa på flera bubblor men du kan bara få ett poäng oavsett om du får flera bubblor i mål på samma gång.

Första laget som fått lika många såpbubblor i mål som man är antal personer i laget vinner! Alla måste turas om att försöka, men alla måste inte “göra mål”. Om bubblan faller till marken eller om man får den i mål måste man ställa sig sist i kön och vänta på sin tur igen.

Mer detaljer och varianter om leken hittar du här i lekbiblioteket!

Bläddra bland alla våra lekar i lekbiblioteket!


Fler tips på aktiviteter att göra under midsommar

Här är några tips på andra aktiviteter och pyssel som hela familjen kan göra tillsammans under midsommar.

Midsommarkrans

Det här är en klassiker när det gäller Midsommar. Skapa blomsterkransar - Samla blommor och skapa vackra blomsterkransar att ha på huvudet. Tävla om vem som kan göra den mest fantastiska kransen!


Tipsrunda

Skapa en tipsrunda för deltagarna att gå innan festligheterna börjar. Kan också vara ett bra sätt att få folk som inte känner varandra att bryta isen. För att få igång midsommarfesten ordentligt kan man köra tipsrunda med dryck!


Klä midsommarstång

Bygg en egen midsommarstång och klä den med blad och blomster!


Baka en midsommartårta

Färska söta och syrliga jordgubbar med grädde är obligatoriskt! Vilken tårtbotten ska du ha?


Vad är Plej?

Vårt mål är att skapa en plattform som gör det enkelt att ha roligt tillsammans. Vi har Sveriges största lekbibliotek och färdiga femkamper som passar alla tillfällen och med olika teman så som Bäst i test, Afterwork, Babyshower, Möhippa, Svensexa, midsommar, nyår och andra högtider!

Läs mer om oss och vad som kommer


Vad är Plej?

Vårt mål är att skapa en plattform som gör det enkelt att ha roligt tillsammans. Vi har Sveriges största lekbibliotek och färdiga femkamper och musikquiz som passar alla tillfällen och med olika teman.