Uppdaterat den 3 juli 2023

10 Lekar till fest: Gör nästa fest till sommarens höjdpunkt

av Jesper Josefsson


10 Lekar till fest: Gör nästa fest till sommarens höjdpunkt

Från Hjärngymnastik till Teambuilding – Gör Din Fest Minnesvärd med Dessa Festlekar!

Planerar du en fest och vill se till att stämningen når toppen? Då har vi precis det du behöver! För att hjälpa dig göra din tillställning till en minnesvärd händelse, har vi sammanställt en lista över fem kreativa "lekar till fest" som garanterat kommer att hålla gästerna engagerade och underhållna. 😎🚀

 

På Plej finns det även färdiga femkamper, som bara är att klicka igång!

 

1. Flip it

Regler
Här får du visa din fingertoppskänsla, för nu ska muggar flippas!

 

Här gäller det att lyckas flippa en plastmugg från bordskanten så att den landar upp och ner så snabbt som möjligt. Det gör man genom att låta en del av muggens undersida sticka ut utanför bordskanten och sen slå uppåt på undersidan av muggen.

Alla i laget står på en rad bredvid varandra mot ett bord och det det gäller för alla i laget att lyckas flippa plastmuggen en varsin gång. Alla lag startar samtidigt och det gäller alltså för hela laget att bli klara så snabbt som möjligt.

Ni behöver: Plastglas

 

Spara leken på Plej >

 

2. Knekten

Regler
Placera en kortlek, med ruter knekt längst ner, ovanpå ett fyllt glas.

Deltagarna ska i tur och ordning gå fram och blåsa av minst ett kort. Den som blåser av det sista kortet, knekten, förlorar och måste dricka upp innehållet i glaset!

Ni behöver: Plastglas och en kortlek

Spara leken på Plej >

3. Det var droppen!

Regler
Målet är att försöka få din motståndare att vara den som överflödar bägaren med vatten som står placerad på en plan yta.

Bägaren kommer från start vara fyllt till ca 80%. Lagen kommer sedan turas om att hälla valfri mängd vatten från ett annat glas ner i bägaren. Ni måste hälla minst en droppe vatten ned i bägaren för att det ska bli motståndarens tur.

Det lag som överflödar bägaren åker ut, spela omgångar tills det bara finns ett vinnande lag kvar. Plejmaster måste hålla ett noga öga på vem som överflödar koppen!

Ni behöver: Bägare med vatten, ett glas och vatten

Spara leken på Plej >

 

4. Sortera laget

Regler
Sortera laget i olika ordningar. Se exempel på kategorier under tips. Snabbast vinner!

Plejmaster säger vad lagen ska sortera efter och sedan klara, färdiga, gå! När ni är klara måste alla i laget sträcka upp sina händer.

 

Spara leken på Plej >

 

5. Hur många personer?

Regler
Plejmaster har förberett några frågor som handlar om “Hur många av gästerna?”, ex. "Hur många här har hund?" - och lagen gissa hur många personer av alla deltagare som har hund. Skriv ner ert svar eller skicka svaret till Plejmaster.

När alla lag har svarat så ställer sig alla (i detta fall de som har hund) upp, så att man enkelt får reda på rätt svar.

Det lag som gissade närmast får ett poäng!

Se exempel på frågor här.

 

6. Rullar fram

Regler
Likt shuffleboard ska deltagare stå på kortsidan av ett avlångt bord, men i detta fall försöka rulla en flaska så långt bort på bordet som möjligt utan att den faller över kanten. Förbered markeringar på bordet där du får mer poäng ju längre bort på bordet du kommer!

Helst ska låten “Rullar Fram - Fronda” gå på repeat i bakgrunden.

Ni behöver: Ett avlångt bord, en flaska och något att markera poängzoner med (ex. tejp)

Spara leken på Plej >

 

7. Musikquiz

Regler

En musikquiz går alltid hem - här hittar du färdiga musikquiz med olika teman. Alla har färdiga följdfrågor!

 

Spara leken på Plej >

 

8. Back-to-back

Regler
Ställer er rygg mot rygg. Ena lagmedlemmen ska ha ett tomt glas och den andra 10 stycken objekt ex. marshmallows, stenar, godis, pennor, bollar.

Nu ska den ena lagmedlemmen kasta ett objekt i taget över huvudet och den andra fånga det i sitt glas. Flest fångade objekt vinner!

Om ryggarna lättar ifrån varandra får ni minuspoäng.

Ni behöver: Något att kasta och något att fånga i

 

Spara leken på Plej >

 

9. Wall of death

Regler
Alla deltagare har ögonbindel och ställs 5 meter ifrån en vägg. När startsignalen ljuder ska deltagarna gå så nära väggen som möjligt. Närmast vinner!

Om man tar i väggen eller något annat, förlorar man omedelbart. Deltagarna har 1 minut på sig.

Ni behöver: Ögonbindel

Spara leken på Plej >

 

10. Rulla och drick

Regler
Varje deltagare ska rulla ut en toalettrulle ett par meter på golvet och placera ett vinglas (gärna plast) eller plastglas med dricka på änden.

Deltagarna ska sedan sitta bakom en linje på golvet med den andra änden av toalettrullen, och ska sedan rulla in toalettpappret på rullen igen så att glaset med dricka förflyttar sig mot dig. Den som först når sitt glas och kan dricka upp vinner! Om pappret går av är ni diskade.

Ni behöver: Toalettrullar och glas med dricka

Spara leken på Plej >

 

Med dessa "lekar till fest" är du garanterad en kul fest och en oförglömlig kväll. Så tveka inte, låt festen börja!

 

Här hittar du hundratals fler festlekar:

Sveriges största lekbibliotek

 

Vad är Plej?

Vårt mål är att skapa en plattform som gör det enkelt att ha roligt tillsammans. Vi har Sveriges största lekbibliotek och färdiga femkamper som passar alla tillfällen och med olika teman så som Bäst i test, Afterwork, Babyshower, Möhippa, Svensexa, midsommar, nyår och andra högtider!